Za Jakovčića 59,62 posto, Buić načelnik Medulina, Damjanac Fažane, Pićanci za IDS

PULA – Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva prikupljenima na svih 287 biračkih mjesta, Ivan Jakovčić (IDS-SDP-HNS) bit će i sljedeće četiri godine istarski župan. Za njega je glasalo 59,62 posto, a za nezavisnog kandidata Plinija Cuccurina (Ladonja) 39,14 posto birača izašlih na izbore.

Obzirom na manji broj izašlih na izbore, Jakovčiću je za veći postotak bilo dovoljno manje glasova nego u prvom krugu – 45.610, dok je za Cuccurina je u drugom krugu glasalo 29.944 birača, odnosno oko 5.000 više birača nego u prvom krugu. 

Neslužbeni rezultati u Umagu govore da će novi gradonačelnik biti Vili Bassanese s 52,5 posto, dok Buje s 56,7 posto dobiva Edi Andreašić

U Medulinu načelnikom postaje Goran Buić, s 36 glasova prednosti pred dosadašnjim načelnikom Emilom Jukopilom. U Kršanu pobjeđuje nezavisni kandidat Valdi Runko, a u Lanišću nezavisni Neven Mikac. U Ližnjanu je ovaj put preko 50 posto dobio IDS-ovac Srećko Ševerlica, a u Marčani IDS-ov Marijan Kostešić. U Savičenti je više glasova od brata Igora (IDS) dobio Dalibor Macan (SDP). U Žminju vodi Aldo Bančić (SDP), a u Funtani nezavisni Tomislav Čoga. U Oprtlju pobjeđuje Aleksander Krt, kandidat IDS-a i SDP-a. U Fažani će IDS-ovu načelnicu Dušanku Šuran odmijeniti Ada Damjanac (SDP), s prednošću od 35 glasova. U Karojbi je Denis Lakošeljac (HSLS) odnio pobjedu nad nezavisnim prezimenjakom Vladom.

U Pićnu su građani s odličnih 62,35 posto nagradili IDS i njihovog kandidata Ivana Frankovića, dok je za Kristinu Ðurović glasalo tek 35,03 posto birača.

Dosadašnji podaci o izlasku na izbore kažu da je u Istarskoj županiji u drugom krugu izašlo 37,23 posto upisanih birača. U Puli je izašlo 32,18 posto, u Bujama 42,3 posto, a u Medulinu 50,32 posto birača.

- Objavljujem još jednu pobjedu. Ovoga puta istina je pobijedila kao uvijek do sada. Istra je izabrala sigurnost i ideale i građani su odlučili kako će Istra ići dalje, prepoznavši zajedništvo i solidarnost, komentirao je Ivan Jakovčić rezultate izbora za župana.

- Zadovoljan sam rezultatima izbora i zahvalan građanima koji su glasali za mene i koji su u Ladonji prepoznali novu snagu koja promišlja na drugačiji način sudjelovanja građana u vođenju svog zavičaja. Čestitao sam Jakovčiću i očekujem da će obećane projekte u ovom mandatu i ostvariti, rekao je Plinio Cuccurin. – Ladonja je na ovim izborima polučila sjajne rezultate. Sudjelovat ćemo u vijećima s većinom u desetak općina i gradova. Najjača smo oporba u gradu Puli i Skupštini županije, pokazali smo da smo u Istri jači od svih nacionalnih stranaka. Ovo je fantastično iskustvo. Istra do sada nije imala stvarnu nezavisnu alternativu, Ladonja je bila sama protiv IDS-a, SDP-a i HNS-a tako da Ladonju smatram moralnim pobjednikom ovih izbora. Građani su prepoznali novu snagu, a vjerujem da će i Hrvatska prepoznati Ladonju. (Barkun)

 

 

Komentirati mogu samo registrirani korisnici!Registracija