PRIRODNA KOZMETIKA: Kako napraviti svoju kremu za kožu?

Nakon pažljivog čišćenja i toniziranja lica i vrata, gotovo refleksno, na lice nanosimo  nekakvu  kremu, ne pitajući se što je uopće kozmetička krema i čemu ona služi. I vjrujem da većina žena bira kremu po mirisu ili izgledu, te preporuci prijateljica, trgovkinja ili kozmetičarki. Puno žena smatra da što je krema skuplja, to je kvalitetnija! A nažalost, istina je često potpuno drukčija- ne samo da skupe kreme ne moraju biti kvalitetne, nego su često pune štetnih tvari, od alergena do kancerogena.

Baza industrijskih krema je najčešće parafin, vazelin, umjetni parfemi, konzervansi i boje, koje nemaju nikakvu vrijednost za kožu i obično samo friziraju problem. Izvana zaštićuju kožu od isušivanja, ali vremenom začepljuju pore i koža prestaje disati, ne može izlučivati štetne tvari, čime joj se mijenja prirodni metabolizam, pa prestaje proizvoditi dovoljnu količinu vlage i vremenom se oštećuju unutarnji slojevi kože.

Vrste kozmetičkih krema

Obzirom da su vlaga i masnoća dva nužna elementa njege kože, postoje dvije osnovne vrste kozmetičkih krema:

1. Hidratantna, vlažna krema za dan – Ovo je dnevna, nemasna krema koja ima nekoliko funkcija: stvara zaštitni sloj na koži, čime je čuva od gubitka vlage i prodiranje prašine, uravnotežuje toplinu kože, omekšava kožu, podržavajući joj  elastičnost, štiti kožu od gubitka vlage iz najdubljih slojeva. Idealna je podloga za puder i osigurava trajnost šminke. Nedvojbeno je najvažniji kozmetički pripravak. Mora savršeno odgovarati tipu kože. Zimi se koriste bogatije dnevne kreme, koje kožu štite od vjetra, hladnoće i naglih promjena temperature. Reguliraju površinsku temperaturu, sprječavajući pojavu crvenila. Ljeti se koriste vrlo lagane dnevne kreme. Redovitom uporabom hidratantnih dnevnih krema u mladosti, odgađa se nastajanje bora. Danas postoje kreme za dan s UV- zaštitnim filterom, koje štite od sunčevih zraka i sprječavaju prerano starenje kože, uvjetovano djelovanjem svjetla. U ovu svrhu, umjesto umjetnih supstanci, u prirodnoj kozmetici se najčešće koriste shea maslac, sezamovo ulje i titan dioksid.
2. Hranjive, masne kreme za noć – Ove kreme sadrže biljna ulja, vitamine i esencijalne masne kiseline (uglavnom lecitin, vitamin A, jojobino ulje i ulje pšeničnih klica), kojima se nadoknađuje nedostatak masnoće kože, poboljšava njena rastezljivost i elastičnost, podupire rad žlijezda lojnica, oživljava izmjena tvari u koži i time se sprječava prerano starenje kože.

Koja je krema najbolja za pojedini tip kože?

Masna koža treba hidratantnu kremu, bez dodatnog ulja. Suha i normalna koža traži kremu koja će je dubinski nahraniti masnoćama i vratiti joj vlagu. Ako je koža lica napeta, potrebna joj je masna krema. Ona se nanosi u vrlo maloj količini, jer je "teška", a višak kreme, ako vam se koža sjaji, treba ukloniti papirnatom maramicom. Mlada, dovoljno masna koža ne treba ovaj tip kreme.
Prema novim saznanjima prirodne kozmetike, primjećeno je da se koža po noći samoobnavlja. Pore su otvorenije i koža izlučuje štetne tvari. Pod hranjivim, masnim noćnim kremama koža ne može disati, izlučivati otpadne tvari, niti se slobodno obnavljati, jer se proces usmjerava na upijanje i probavljanje kreme. Prirodna kozmetika zagovara nemasnu noćnu njegu, odnosno pristup koji podržava prirodne funkcije i ritmove kože, čime se koža aktivira i normalizira.

Kako napraviti kremu?

Obzirom da je krema po kemijskom sastavu emulzija vode i ulja, dviju faza koje se međusobno ne miješaju, potrebno je dodati određeno sredstvo kojim će se ove dvije faze pomiješati. U ovu svrhu koriste se emulgatori. Također se javlja još jedan problem- kreme sadrže puno vode, pa su sklone kvarenju. U industrijskim kremama koriste se razni tipovi konzervansa, najčešće ozloglašeni parabeni, koji su apsolutno štetni. U prirodnoj kozmetici obično se ne koriste konzervansi, već se trajnost krema produžava dodatkom vitamina E ili ulja sjemenki grejpa (GSE), te jednom vrstom smole ružmarina- (ROE).

Ponešto o emulgatorima 

U industrijskim kremama koriste se umjetni, štetni emulgatori, koji nisu prihvatljivi u prirodnoj kozmetici. Prihvatljivi emulgatori u prirodnoj kozmetici su:

  • mješavina pčelinjeg voska i boraksa, u omjeru 20:1. Pčelinji vosak se dodaje u masnu fazu, a boraks u vodenu fazu. Krema pripravljena s ovim emulgatorom je malo "škripava" kad se nanosi na kožu, ali bar se nećete trovati, a jednako je efikasna. Fine, svilenkaste kreme se dobivaju dodavanjem štetnih kemikalija, ali, nažalost, navikli smo se na njih- svi bi htjeli sto u jedan i po mogućnosti da odmah vidimo rezultate!
  • lecitin, kukuruzni škrob i žumanjak.

Za boraks su vezane različite kontroverze. Prva je da je boraks potencijalni iritans, jer ima pH 9-11, a koža 5,5, pa može uzrokovati ljuštenje i crvenilo kože, te napadaje, respiratorne probleme, sterilnost i otkazivanje bubrega! Prema određenim istraživanjima, boraks se ne apsorbira kroz zdravu kožu, ali prodire kroz opečenu i oštećenu kožu. U studiji koja je provedena na zamorcima, u trajanju od tri mjeseca, s količinom od 25-200 mg boraksa/kg/dan, dokazano je da u ovoj količini, ako se nanese na zdravu kožu nije toksičan, niti iritira kožu. 5% otopina boraksa u vodi lagano iritira kožu. 1,06 g boraksa/kg/dnevno u hrani, uzrokovala je sterilnost i smanjen rast zamoraca. Iz ovih rezultata zaključeno je da boraks u koncentraciji manjoj od 5% je siguran kao kozmetički sastojak, ali samo za korištenje na zdravoj koži i kod odraslih osoba. Potrebno je držati ga daleko od djece i nikako ga ne miješati s hranom!

Postoje određeni poluprirodni emulgatori, koji su dopušteni u prirodnoj kozmetici, a na tržištu se mogu nabaviti pod komercijalnim imenima: 
1. AS 102 – kombinacija alkohola glicerola i stearinske kiseline – glicerin-monostearat,
2. Lanette N – cetanolni emulgator.
Ovi emulgatori se dodaju u minimalnim količinama – 8-10% i to u masnu fazu.

Kremu napravite na slijedeći način:
1. Uzmite dvije čiste, sterilne staklenke ili laboratorijske čaše širokog grla. U jednu stavite voskove i ulja, a u drugu vodu i sastojke topljive u vodi. Umočite ih u vodu temperature 60-70 stupnjeva – voda ne smije vreti! – dok se masne supstance ne počnu otapati.
2. Izvadite staklenke, sterilnom vilicom izmiješajte prozirne čestice masti dok se ponovo ne zamute. Pri tome lagano dolijevajte vodenu fazu. Ako dodate prebrzo vodenu fazu, krema se neće zgusnuti. Također, isti učinak ćete dobiti ako dolijevate ulja u vodu. 
3. Miješajte još 4-8 minuta, dok se smjesa ne ohladi na 38ºC.
4. Dodajte eterična ulja i eventualno vitamin E i ponovo kratko promiješajte vilicom. Ako je krema previše rijetka, ponovo zagrijte i miješanjem dodajte pčelinji vosak. Ako je previše kruta, zagrijte i dodajte toplo biljno ulje.

Ovako pripravljena krema, bez konzervansa, može na hladnom trajati i do 4 mjeseca.

Krema za suhu kožu

12% avokadovog ulja
6% shea maslaca
8% Lanette N
0,5% ulja vitamina E
3% meda
3% glicerina
do 100% destilirane vode
1% eteričnog ulja
Zajedno otopite na pari avokadovo ulje, shea maslac, Lanette N u drugoj posudi, do iste temperature zagrijte med, glicerin i destiliranu vodu. Postupite po gore navedenoj proceduri. U prohlađeno dodajte ulje vitamina E i eterično ulje po želji, npr. lavandu.

Krute kreme – pločice

Da biste izbjegli dodavanje poluprirodnog emulgatora, možete napraviti krutu kremu u obliku pločice, koja se lagano masira u kožu. Ja osobno više volim ovaj tip kreme, jer osim što djeluje jednako dobro kao i krema, ima dodatni efekt masaže kože, što pospješuje cirkulaciju krvi i prodiranje sastojaka u kožu. Uz to, u ove pločice se mogu dodati različiti prirodni sastojci, kao što je cimet, đumbir, suho bilje i cvijeće, što im dodatno povećava učinkovitost.

Vitaminska iscjeljujuća kruta krema

17 g kakao maslaca
14 g shea maslaca
14 g aloe vera soka 
2 g palminog ulja
2 g ulja pšeničnih klica
2 g bademovog ulja
200 IJ vitamina E
10 kapi eteričnog ulja lavande- Lavandula angustifolia

Otopite sva ulja, te u prohlađeno dodajte topli sok aloje, vitamin E i eterično ulje. Ulijte u kalupe i ostavite da se stvrdne preko noći. (Vlasta Prlj)

Komentirati mogu samo registrirani korisnici!Registracija