Pula: Održano savjetovalište za roditelje i djecu s autizmom

U sklopu aktivnosti koje provodi Udruga za autizam Istra, privodi se kraju još jedan njihov projekt. Projekt pod nazivom "Savjetovalište za roditelje i djecu s pervazivnim razvojnim poremećajem" je proizašao iz potrebe roditelja i djece sa pervazivnim razvojnim poremećajem (autizmom) na području  Istre. Javila se potreba da se se kako djeci tako i njihovim roditeljima pruži adekvatna pomoć u odgoju i naobrazbi predškolske i školske djece, psihološka pomoć autističnim osobama.

Projekt je financiran od strane Istarske županije, grada Labina i tvornice kamene vune "Rockwool".

U projektu su sudjelovali: voditeljica projekta Jasna Šverko, prof.defektolog, gestalt psihoterapeut; Vanessa Šćulac izvoditeljica likovno-kreativnih radionica, odgojiteljica predškolske djece te Evguenia Tranfić koordinator projekta i dopredsjednica Udruge za autizam Istra. U projektu su sudjelovali i volonteri: Vesna Banković, odgajateljica iz dječjeg vrtića pri Domu za djecu, mladež i odrasle osobe s cerebralnom paralizom i drugim posebnim potrebama; Manuela Afrić Balek, prof.defektolog iz dječjeg vrtića pri Domu za djecu, mladež i odrasle osobe s cerebralnom paralizom i drugim posebnim potrebama; Sanela Bodiš, osobni asistent u nastavi te  4 studentice. 

Osnovni je cilj ovoga projekta unaprijediti uključivanje djece sa autizmom i njhovih roditelja u zajednicu u kojoj žive.

U projektu je sudjelovalo 12 osoba s autizmom u dobi od 3 do 27 godina koji su bili podjeljeni u dobne skupine po 4 osobe.

Tijekom svih dosadašnjih aktivnosti, Udruga za autizam Istra nastojala je senzibilizirati javnost za osobe sa autizmom. Provedene edukacije iz područja autizma sa pedijatrima, odgojiteljima u dječjim vrtićima Istre i djelatnicima iz školstva donijeli su dobre rezultate – razumijevanje složenosti problematike iz autističnog spektra.

Međutim, bez individualiziranog pristupa i osobnog odgojno-obrazovnog programa za svako dijete, napredak djece sa autizmom je upitan. Uz stručnu defektološku pomoć, kroz individualni rad sa djecom i edukaciju roditelja za nastavak programa kod kuće, moguć je napredak autističnih osoba. (Barkun)

Komentirati mogu samo registrirani korisnici!Registracija