Idem na „Zeleno je green“ – Festival samoniklog bilja i bilja

Festival samoniklog bilja i bilja -  Zeleno je Green održat će se 25. i 26. svibnja u Vodnjanu pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana i TZ Grada Vodnjana. Biti će to pravi praznik otkrivanja, kušanja, učenja, traganja i skupljanja zelenih i zdravih plodova prirode.

Subota, 25. svibnja rezervirana je za sajam na središnjem vodnjanskom trgu na kojem će se predstaviti brojni izlagači s ponudom autohtonih proizvoda, prirodne kozmetike i veselog cvijeća. Osim sajamske ponude posjetitelji će uživati u zelenim delicijama, koje će udruga Lodrica iz Rijeke, udruga vegetarijanskih kuhara Istre i Šumski kuhar pripremati na gastro štandu. Biti će tu jela od koprive, kraljice među biljem, medvjeđeg dlana, stolisnika, sedmolista i štavelja. Pravi užici biti će i zalogaji od sirove hrane i zdravi napitci  koje će pripremati udruga Živa hrana – Suzana i Zoran Bračić te Spomenka Marković .

Svi oni željni zelenog znanja uživat će u predavanjima vrhunskih stručnjaka koja će se održavati u Domu kulture u Vodnjanu, koja počinju nakon svečanog otvaranja Festivala u 10 sati te traju sve do 19 sati. Biti će tu raznih tema, Anton Rudan otvorit će niz predavanja s temom„Samoniklo bilje u prehrani“, nakon čega će biti prikazani filmovi iz serijala „Šumski kuhar“ u kojima će publika moći čuti sve o važnosti i uporabi samoniklih biljaka poput koromača, preslice ili jaglaca. Vrlo zanimljivo ženskom dijelu publike biti će predavanje i mala radionica Nedjeljke Jurin„Izrada pomada naših baka“ . Kako preživjeti u prirodi publiku će naučiti Boris Stermotić, a o hrani suvremenog čovjeka govorit će Ivan Lesinger. Biti će govora i o uzgoju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja, a u taj zanimljiv svijet publiku će uvesti Branka Ajredini. Sve veći trend u svijetu je i raw food, a o tome kako do zdravlja živom hranom posjetiteljima će otkriti Spomenka Marković. Kako se ljeto opako približilo, Martina Bogdanović pričat će o ljekovitim biljkama u službi ljeta. Edukativna predavanja zatvorit će Ognjen Andrić temom o super hrani ili zelenom zlatu.

Naravno za dobru zabavu pobrinut će se ambijentalni glazbenici, Dj Egomatic, Nenad Marković (ex KUD Idijoti) i duo Shik- Shok na štulama.

(Barkun)

Komentirati mogu samo registrirani korisnici!Registracija