Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/barku418/domains/barkun.hr/public_html/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 552

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/barku418/domains/barkun.hr/public_html/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 553

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/barku418/domains/barkun.hr/public_html/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 555

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/barku418/domains/barkun.hr/public_html/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 570

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/barku418/domains/barkun.hr/public_html/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 573

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/barku418/domains/barkun.hr/public_html/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php:552) in /home/barku418/domains/barkun.hr/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Barkun https://www.barkun.hr Pitanja koja utječu na Hrvatsku Thu, 19 Jul 2018 10:47:37 +0000 hr hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.16 https://www.barkun.hr/wp-content/uploads/2018/07/croatia-150x150.png Barkun https://www.barkun.hr 32 32 Predstavljamo Vis – prekrasan hrvatski otok koji glumi u Mammi Mia 2 https://www.barkun.hr/predstavljamo-vis-prekrasan-hrvatski-otok-koji-glumi-u-mammi-mia-2/ https://www.barkun.hr/predstavljamo-vis-prekrasan-hrvatski-otok-koji-glumi-u-mammi-mia-2/#respond Thu, 19 Jul 2018 10:40:49 +0000 https://www.barkun.hr/?p=11 Evo nas opet. Desetljeće nakon objavljivanja izvornog filma, nastavak Mamme Mia! je postavljen da stigne u Velikoj Britaniji sljedeći tjedan – nadamo se Pierce Brosnan je imao neke pjevanje pouke.

Kao i stvaranje nečega što graniči s histerijom, prva rupa saharinskih glazbenika pružila je pravodobno poticaj grčkoj otoku Skopelos, gdje je snimljen film, a obožavatelji se spuštaju na njegove obale baš kao što je nacija počela spremati.

Obilježje onoga što će možda doći za hrvatski otok Vis, gdje je snimljen praćenje (porast posjetitelja, tj. Ne ekonomski neuspjeh).

Vis stavlja nešto u akciju u filmu, masquerading kao što to čini kao fiktivni grčki otok Kalokairi. U stvarnom životu, međutim, otok ima svoj osobni karakter, premda onaj koji više odgovara špijunskom romanu nego glazbenom.

Doista, otok su bili korišteni od strane jugoslavenskih revolucionara tijekom Drugog svjetskog rata kako bi se zapisali protiv Osovinskih osvajača. U pravi revolucionarni duh planovi su izvučeni u špilji poznatoj danas kao “Titova spilja” – ili Titovoj špilji koja je otvorena za turiste.

“Ovo je mjesto gdje se tijekom rata vođa partizanskih snaga jugoslavenskih snaga povukao za osmišljavanje operacija”, izjavio je Adrian Bridge, koji je o otoku napisao o 2014. “Špilja je bila rijetkost (vjerojatno je bolje opremljena u Titovom vremenu), ali za vojno središte, ljepotu zaklonjenog brda nije se mogla kriviti. ”

Nakon rata, Vis je postao važna jugoslavenska pomorska baza i bio je izvan granica turista do 1989. godine. Mali otok je ostao pod radarom od tada i prema najnovijem popisu stanovništva ima samo 3.617 stanovnika. Vrlo kako će reagirati na tisuće Mamme Mia! navijači pjevaju i plešu na svojim plažama i dalje je vidljivo.

Vis ima malen trag – obuhvaća samo 35 četvornih kilometara – i veliki dio otoka pojavljuje se u novom zalasku. Međutim, većina akcija se odvija u selu Komiži, koja se nalazi između prozirnih voda Jadrana i okomitih bokova planina Hum.

Ako uspavana Komiza preuzme ulogu, Stiniva je neosporna zvijezda. Potkoljen s hrapavim stijenama, ova bijela šljunčana uvala nije ni stranac u središtu pozornosti koji je proglašen najboljom plažom u Europi 2016. godine.

Vis je također poznat po svojim vinogradima, koji proizvode crveno i bijelo vino. Naš pisar, Adrian Bridge, nije bio osobito impresioniran; “Gruba i spremna” bila je njegova presuda lokalnog plonk, iako je i dalje činio da ga pio u razumnim količinama.

Možda glavni kamen spoticanja za Mammu Miju! obožavatelji će biti nedostatak smještaja na Visu, zbog čega je većina cast odlučila uložiti u privatne vile ili jahte.

Jedini hotel otoka je Hotel San Giorgio (od 88 funti po noćenju) koji se nalazi u uskoj, kamenoj uličici u gradu Visu.

“Ambijent je nizak i opuštajući, diskretno sofisticiran, ali nepretenciozan”, izjavio je naš stručnjak za odredište Jane Foster u svom pregledu. “Ova stoljetna kamena kuća pomno je obnovljena, a dizajn interijera je moderan.”

Dok je snimao na otoku, Amanda Seyfried navodno se spustila u šestom sobu, 16. stoljeća, Palazzo Kut u gradu Visu (od 700 funti po noći). U međuvremenu, Colin Firth, vjeruje se da je u petero spavaćoj sobi Villa Serena (od 382 eura po noći), također u gradu Visu. Oba su dostupna za iznajmljivanje kroz Vis Villas, koja ima izbor nekretnina u svojim knjigama.

Bilo je na vožnji skutom na Visu gdje je Adrianov most srušio za zaslijepljeni karakter otoka i neotkriveni šarm, iako koliko dugo to traje poslije Mamma Mia 2! ostaje da se vidi. Idite odmah, prije nego Pierce Brosnan počne pjevati.

]]>
https://www.barkun.hr/predstavljamo-vis-prekrasan-hrvatski-otok-koji-glumi-u-mammi-mia-2/feed/ 0
Hrvatska bi trebala pozvati više imigranata da potaknu gospodarstvo https://www.barkun.hr/hrvatska-bi-trebala-pozvati-vise-imigranata-da-potaknu-gospodarstvo/ https://www.barkun.hr/hrvatska-bi-trebala-pozvati-vise-imigranata-da-potaknu-gospodarstvo/#respond Sat, 19 May 2018 10:40:53 +0000 https://www.barkun.hr/?p=15 Vlada Hrvatske trebala bi dovesti više imigranata na snažan pad u populaciji jadranskog naroda i rješavati “ogroman problem” gospodarskog rasta, rekao je guverner središnje banke.

Kao iu većini zemalja u istočnom krilu Europske unije, niska stopa nataliteta u Hrvatskoj i iseljavanje na bogate zapadne članove Unije napuštaju tvrtke bez kvalificiranih radnika, napete proračun i zadržavaju rast. Prema riječima guvernera Borisa Vujčića, to će se samo pogoršati, s brojem Hrvata koji će do 2050. godine spustiti 12 posto na 3,7 milijuna.

“Hrvatska je na putu za trajno demografsko pada, a nestašica rada postaje jedan od najvećih problema gospodarstva”, rekao je Vujčić na konferenciji u Opatiji u četvrtak u Opatiji. “Uz negativne demografske trendove, snažna iseljavanja i niska aktivna stopa radne snage predstavljaju ogroman pritisak na proračun”.

Nositelji politike diljem istočne Europe traže rješenja jer je pad populacije pridonio nezabilježenoj nezaposlenosti i pomogao u pokretanju dvoznamenkastih povećanja plaća koja nisu rezultirala sličnim povećanjem produktivnosti. Tvrtke diljem regije žale se da ne mogu ispuniti stotine tisuća radnih mjesta. Samo 267.000 slobodnih radnih mjesta u Češkoj, zemlji u kojoj tvrtke lobiraju za lakše ograničenje ulaska Ukrajinaca i drugih europskih državljana izvan EU.

Trend je osobito težak u baltičkim zemljama. Latvija je izgubila četvrtinu stanovnika od 1991. godine, a Ujedinjeni narodi predviđaju da će do 2050. izgubiti još petinu. To je drugo samo Bugarskoj, koja bi mogla vidjeti njenu populaciju na razinama koje nisu vidljive još od Drugog svjetskog rata.

Većina imigranata u Hrvatsku dolazi od Bosne i Hercegovine i drugih istočnoeuropskih zemalja i pretežno radi u ključnoj turističkoj industriji i izgradnji zemlje. Za razliku od mnogih zemalja EU, političke snage u Hrvatskoj nisu poduzele agresivne kampanje protiv muslimanskih izbjeglica poput onih koji su se pojavili u Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, koji su se borili protiv nametanja obveznih kvota za sklonište migranata iz Afrike i Bliskog istoka.

Vlada u Zagrebu utrostručila je svoju imigrantsku kvotu ove godine na 30.000. No, potrebno je učiniti više, kaže Vujčić, koji je kazao kako gospodarski rast ove godine i dalje neće premašiti 3 posto, zaostajući za regionalnim prosjekom.

“S obzirom na gospodarsku situaciju, vjerojatno trebamo više imigranata”, rekao je Vujčić.

Dok je stopa nezaposlenosti ove godine prepolovljena na 11,5 posto s 22 posto u 2014. godini, još uvijek postoji manjak kvalificiranih radnika, a stopa sudjelovanja u radnoj snazi ​​u zemlji je druga po redu u EU.

]]>
https://www.barkun.hr/hrvatska-bi-trebala-pozvati-vise-imigranata-da-potaknu-gospodarstvo/feed/ 0