Hrvatska bi trebala pozvati više imigranata da potaknu gospodarstvo

Vlada Hrvatske trebala bi dovesti više imigranata na snažan pad u populaciji jadranskog naroda i rješavati “ogroman problem” gospodarskog rasta, rekao je guverner središnje banke.

Kao iu većini zemalja u istočnom krilu Europske unije, niska stopa nataliteta u Hrvatskoj i iseljavanje na bogate zapadne članove Unije napuštaju tvrtke bez kvalificiranih radnika, napete proračun i zadržavaju rast. Prema riječima guvernera Borisa Vujčića, to će se samo pogoršati, s brojem Hrvata koji će do 2050. godine spustiti 12 posto na 3,7 milijuna.

“Hrvatska je na putu za trajno demografsko pada, a nestašica rada postaje jedan od najvećih problema gospodarstva”, rekao je Vujčić na konferenciji u Opatiji u četvrtak u Opatiji. “Uz negativne demografske trendove, snažna iseljavanja i niska aktivna stopa radne snage predstavljaju ogroman pritisak na proračun”.

Nositelji politike diljem istočne Europe traže rješenja jer je pad populacije pridonio nezabilježenoj nezaposlenosti i pomogao u pokretanju dvoznamenkastih povećanja plaća koja nisu rezultirala sličnim povećanjem produktivnosti. Tvrtke diljem regije žale se da ne mogu ispuniti stotine tisuća radnih mjesta. Samo 267.000 slobodnih radnih mjesta u Češkoj, zemlji u kojoj tvrtke lobiraju za lakše ograničenje ulaska Ukrajinaca i drugih europskih državljana izvan EU.

Trend je osobito težak u baltičkim zemljama. Latvija je izgubila četvrtinu stanovnika od 1991. godine, a Ujedinjeni narodi predviđaju da će do 2050. izgubiti još petinu. To je drugo samo Bugarskoj, koja bi mogla vidjeti njenu populaciju na razinama koje nisu vidljive još od Drugog svjetskog rata.

Većina imigranata u Hrvatsku dolazi od Bosne i Hercegovine i drugih istočnoeuropskih zemalja i pretežno radi u ključnoj turističkoj industriji i izgradnji zemlje. Za razliku od mnogih zemalja EU, političke snage u Hrvatskoj nisu poduzele agresivne kampanje protiv muslimanskih izbjeglica poput onih koji su se pojavili u Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, koji su se borili protiv nametanja obveznih kvota za sklonište migranata iz Afrike i Bliskog istoka.

Vlada u Zagrebu utrostručila je svoju imigrantsku kvotu ove godine na 30.000. No, potrebno je učiniti više, kaže Vujčić, koji je kazao kako gospodarski rast ove godine i dalje neće premašiti 3 posto, zaostajući za regionalnim prosjekom.

“S obzirom na gospodarsku situaciju, vjerojatno trebamo više imigranata”, rekao je Vujčić.

Dok je stopa nezaposlenosti ove godine prepolovljena na 11,5 posto s 22 posto u 2014. godini, još uvijek postoji manjak kvalificiranih radnika, a stopa sudjelovanja u radnoj snazi ​​u zemlji je druga po redu u EU.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *